fbpx

GETEST: GRATIS TOOLS VOOR ONLINE MARKETEERS

Net als de gemiddelde Nederlander gaat ook ons hartje sneller kloppen van het woord gratis. Er zijn veel gratis tools online waarmee digital marketeers aan de slag kunnen, maar welke zijn nou écht de moeite waard? Wij hebben het getest!

Canva (Design)

De gemiddelde marketeer kent Canva wel. De online photo-editor is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden en heeft voor de meesten Photoshop al vervangen! Al staat Canva in dit lijstje van gratis tools, er zit wel een addertje onder het gras. Je hebt namelijk voor veel features de betaalde versie Canva Pro nodig. Maar geen paniek! Ook zonder te betalen heb je keus uit een grote hoeveelheid templates, illustraties en fonts. Het kost je alleen iets meer tijd.

De afgelopen tijd heeft Canva ook meerdere AI-tools in ontwikkeling om het gemak van de gebruiker te vergroten. Zo kun je Canva inzetten om een caption te schrijven. Maar ook het creëren van een template op basis van een foto pikt Canva snel op. Het is nu zelfs mogelijk om een deel van jouw foto aan te vullen of vervangen met wat dan ook! 🤯 Een hond vervangen door een kat in een foto? Geen probleem voor Canva’s nieuwe AI-technologie. Photoshop, watch out! Canva wordt een echte concurrent.

Grote variatie aan templates Pro nodig voor de goede tools en templates
Beginnersvriendelijk en makkelijk in gebruik De kans dat iemand dezelfde template gebruikt is groot
AI-features maken nog meer mogelijk Snel een achtergrond verwijderen met Canva en opslaan? Niet als je geen Pro account hebt
Sommige features werken beter dan in Photoshop (zoals achtergrond verwijderen) Foto’s zijn in de gratis versie niet in alle formats te downloaden

Adobe Express (Design)

Door de opmars van Canva heeft Adobe zijn eigen versie het leven ingeblazen, genaamd Adobe Express. Er zijn al verschillende online varianten van Photoshop, maar Express probeert het kant-en-klare publiek van Canva nu ook te bereiken. Ook bij Express heb je een lidmaatschap nodig om sommige features en templates te gebruiken, máár wat Express dan weer wel kan is foto’s met een transparante achtergrond gratis opslaan. 😉

Waarin Express vooral verschilt van Canva is dat er ontzettend veel fonts beschikbaar zijn en je PDFs zo kan opslaan dat ze bewerkbaar blijven. Express biedt ook de mogelijkheid om afbeeldingen te converten van formaat en JPEG-foto’s te comprimeren.

Meer fonts beschikbaar dan in Canva Premium nodig voor veel templates en tools
Gratis foto’s opslaan met een transparante achtergrond Niet zoveel variatie in templates als Canva
Kan een gecustomizeerd logo voor je creëren Duurder dan Canva bij gebruik door meerderen
Premium bij alle Creative Cloud abonnement inbegrepen  Trager in gebruik

Keywords Everywhere (SEO)

Voor SEO-analysten is Keywords Everywhere een droom die uitkomt! Tijdens je Google zoektocht krijg je op de pagina zelf allerlei keyword statistieken te zien, waaronder SEO difficulty, relevante keywords en de trend in zoekvolume. Hierdoor hoef je niet heen en weer te gaan tussen Google en een andere website om deze gegevens te krijgen – vaak zijn deze gegevens ook niet gratis beschikbaar ook.

In de extensie zelf zijn nog meer opties te zien waar je voor kunt kiezen en deze zijn ook op een aparte pagina te bekijken. Ook hier is er een premiumversie, is waarbij veel meer mogelijk is. Deze kost $10 per jaar waardoor je minder dan $1 per maand kwijt bent voor optimaal gemak.

De basisfunctie is gratis. Heb je meer info nodig? Dan kost dat wel ‘credits’ Data filteren per land is alleen voor een beperkt aantal landen beschikbaar, waar Nederland niet onder valt
Gratis relevante keywords beschikbaar Wil je credits gebruiken? Dan moet je een API installeren
Resultaten verschijnen direct op de Googlepagina Zoekvolume is alleen beschikbaar bij de premium versie

Adobe Premiere Rush (Video)

Adobe Premiere Pro te duur? Ontmoet het gratis broertje: Adobe Premiere Rush. Voor social media is Rush een aanrader door de templates die beschikbaar zijn. Je hebt hierdoor geen premièrevaardigheden nodig om een leuke transition, overlay of eindscene te creëren. Ook staan er genoeg templates op het internet die je kunt uploaden in de app. De templates die al beschikbaar zijn in-app zijn geheel te bewerken waardoor je het eindresultaat helemaal kan matchen met jouw brand.

Leuk, zo’n gratis editor.. Maar wat is het addertje onder het gras?

Wie al kennis heeft gemaakt met Pro zal merken dat sommige features ontbreken, zoals het toevoegen van markeringen en de verschillende effecten die je kunt toepassen met keyframes – zoals inzoomen op de video – mis je. Mocht je deze features wel nodig hebben dan zul je toch écht met Pro aan de slag moeten, maar voor de simpele knip- en plakvideo’s is Rush your guy!

Geheel gratis Eigen effecten maken is niet mogelijk in-app
Verschillende templates klaar voor gebruik beschikbaar Features zijn beperkt
Beginnersvriendelijk en makkelijk in gebruik Markeringen plaatsen in de tijdlijn is niet mogelijk

Visme (Design)

Op zoek naar een Canva-achtige website voor zakelijke content? Dan is Visme waar jij moet zijn! Waarin Visme vooral uitblinkt is het aanleveren van duizenden templates voor presentaties, infographics en grafieken die je op de website zelf kunt bewerken en downloaden als verschillende formaten.

Ook bevat de site verschillende posttemplates voor social mediaberichten die een professionelere uitstraling hebben dan de templates op je kunt vinden op Canva. Hiermee bespaar je flink wat tijd en hoef je niet door duizenden irrelevante Canvatemplates te zoeken.

Veel variatie aan gratis templates Premiumaccount nodig voor extra features en templates
Werkt met Excel e.d. om grafieken te maken Premiumaccount is aan de prijzige kant (vanaf $25/pm)
Makkelijk bestanden, video’s en data te importeren  Eindresultaat is niet gratis in alle formats te downloaden

Er zijn duizenden gratis designtools te vinden op het internet. Tijdens het zoeken hiernaar zul je ook veel websites tegenkomen die gratis lijken om vervolgens hun content achter een paywall te verbergen. Het vinden van de juiste hulplijn kan hierdoor veel langer duren dan nodig is.

Gelukkig heeft Toools.Design alles op een rijtje gezet! Van stockfoto’s tot mock-ups tot fonts – alles wat je nodig hebt voor het bouwen van een website tot het creëren van een visual vind je hier.

De website is nog groeiende en daarom zullen er genoeg sites zijn die nog niet op de website zijn toegevoegd. Een paar websites die wij zelf gebruiken die wij hierop nog niet hebben gezien zijn: FreePik, Vecteezy en FlatIcon.

Social mediabeheer toch niet zelf doen?

Geen tijd om aan de slag te gaan met social media ondanks deze tools? Gelukkig zijn onze Young Digitals er ook nog! Wij pakken het beheer van jouw social media en het creëren van content graag van je over. Dan heb je er écht geen omkijken meer naar.

Velden met een * zijn verplicht. Door op verzenden te drukken ga je akkoord met ons privacybeleid.

Meer zoals dit:

Dag van een trainingsbegeleider

Dag van een trainingsbegeleider

Met onze marketingtraining helpen we jongeren die vastgelopen zijn aan een basis in digitale marketing. Dit doen we in zes weken, onder begeleiding van onze trainingsbegeleiders. Maar wat houdt het werk van een trainingsbegeleider in? Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit? Wij liepen een dagje mee met Amanda, de trainingsbegeleider in Utrecht!

Lees meer
Dé socialmediatrends om naar uit te kijken in 2024

Dé socialmediatrends om naar uit te kijken in 2024

Het jaar zit er alweer bijna op. Halloween komt eraan, daarna is het twee keer knipperen en dan zijn Sinterklaas en Kerst al geweest. Dus wordt het tijd om vooruit te kijken. Welke socialmediatrends kunnen we in 2024 verwachten? Wij zetten ze voor je op een rijtje!

Lees meer